Academic Offices

Pearson Michael Chemistry Department

Client:

tufts university

Location:

somerville, MA

GRA designed a comprehensive renovation to the Pearson Michael chemistry complex at Tufts University. The project included new lecture and conference facilities, chemistry teaching laboratories, support spaces, and building envelope improvements.

Percival Hall - Business School Renovation

Client:

Fitchburg State University

Location:

Fitchburg, MA

GRA master planned and designed this multi-phase renovation of the Percival Hall Building on the main University quadrangle of Fitchburg State University.

The project revitalizes the historically significant former elementary school as the new home for Fitchburg State’s premier business school. Modern case rooms, presentation level class rooms, board room, and lounge space provides modern facilities for Fitchburg State’s modern teaching methods. Academic offices, conference/collaborative spaces and support spaces are all renovated to create an efficient, open and inviting environment for students, staff, and visitors.

The project is currently in construction on phase three to renovate the main second floor classrooms and common areas.

Student Central

Client:

Bunker Hill Community College

Location:

Boston, MA

Bunker Hill Community College brought GRA in to modernize one of the most important spaces on campus. The existing Building B lobby had been underutilized and laid out to support the older method of student interaction with ample space dedicated to queuing lines and waiting areas. Modern online registration and campus management systems have presented BHCC with an opportunity to reclaim space and transform the main entrance to their campus and the entire way students interact with the administration.

The existing building B serves as: 1) The main entrance to the entire campus which thousands of students pass through each day; 2) the main student and administration interaction point for all campus services from Bursar to Registrar; 3) the default gathering space. The goal of the College: Transform the space to a new, welcoming student center for students to interact with administration and each other in a casual organized setting. Flexibility, visibility, and accessibility were critical goals of the College, as was reclaiming and re-purposing space to serve their modern diverse student body. The project re-invents the way the college interacts with administration and re-brands the entire student experience.

  • A long transaction counter creates a welcoming and approachable presence for the administration in the space with capacity to staff up for high volume periods or special events but is also capable of being staffed by only one individual if necessary.

  • Individual podium style desks allow students to walk up to staff trained to resolve their issue on an appointment basis if their issue cannot be handled online. With proximity to the lounge space there is no need for a traditional waiting area, or queuing line, rather students can spend time in the study area or grabbing a snack while waiting for their appointment respecting both student and staff time.

  • The re-organized administrative “back office” areas are near by but not visually connected allowing staff to be close enough to resolve issues if necessary.

This exciting and colorful design has set the standard for future renovations at the campus.

English Department Offices

Client:

Boston University

Location:

Boston, MA

This sensitive renovation of 239 Bay State Road refreshed the academic offices of Boston University’s English Department. The project completely restructured the first floor lobby, modernized fire barriers and enhanced occupant safety throughout the building. Old building systems were re-organized and modernized to provide the University with a clean, fresh, modern office building with the historic nature of the facility revived and enhanced. The front entry was completely re-built to maintain the historic feel of the building while bringing the entry into compliance with modern building codes.