Laboratory Design

Zebrafish Tank Suite

Client:

UMASS LOWELL

Location:

LOWELL, MA

This Zebrafish tank suite was designed to support genetics research at an associated laboratory space on an upper floor. The tank suite was located in the basement of Olsen Hall taking advantage of space perfectly suited for such a use. In addition to inherent advantages such as structural and proximity to building mechanical, electrical and plumbing infrastructure, the subterranean location allowed for easier thermal, environmental, light and access control than upper floors. The space is designed to maintain rigid thermal and humidity control, stand up to high humidity, salt water exposure, and provides an advanced lighting control system to mimic day lighting and circadian rhythm. The adjacent support space for fish food prep, management, monitoring and maintenance is designed to maintain normal environmental conditions separate from the fish tank suite.

Zebrafish Genetics Research Lab

Client:

UMASS LOWELL

Location:

LOWELL, MA

This research laboratory space was designed to support genetics research using Zebrafish. The project looked at a series of locations on campus to locate both the laboratory research space and the associated tank suite for live Zebrafish. This location in UMass Lowell’s Olsen Hall was selected providing a light filled research space on the upper 6th floor, with the heavier tank suite located in the subterranean basement. See our profile on the Olsen Fish Tank Suite project. The project features a separated write up area allowing students and visitors to come and go from this area while limiting access and potential contamination in the main lab area and visual connection between spaces.

Olney 304 - Research Labortory

Client:

UMASS LOWELL

Location:

LOWELL, MA

GRA designed this renovation to create a modern interdisciplinary biology and chemistry research facility in UMass Lowell’s Olney laboratory building. The facility provides 8 fume hoods for chemistry work, incubators, bio-safety cabinets for cell culture, and imaging facilities.

Olney 303 - Chemistry Teaching Lab

Client:

UMASS LOWELL

Location:

LOWELL, MA

This renovation updates one of UMass Lowell’s teaching laboratories to the current modern teaching methods the University employs. Open, flexible, and efficient the laboratory space allows for a variety of teaching methods and student collaboration on various project types. A flexible lecture, presentation, and instruction area allows classes to be held in an adaptable style on the fly and with modern presentation tools available to instructors.

Trace Metals Research Laboratory

Client:

Umass Amherst

Location:

Amherst, MA

All laboratory spaces are unique and highly specific to the techniques, tolerances and preferences of the researchers using the facility. Trace metals laboratories require an additional level of scrutiny for all materials and processes involved in the construction and maintenance of these clean room level facilities. With specific requirements for contamination mitigation and isolation, the trace metals lab is designed to control access and potential contamination from all sources.

This laboratory is designed as a series of clean rooms with increasing clean room ratings. The entry from the corridor is designed with an air lock type function. The first room is the ‘low level’ room for initial work and processing. The ‘high level’ lab is for sample processing and research. The two labs are connected via a doorway for researcher access, and an air lock pass through window box to limit air transfer.

Heavy acids including hydrofluoric acid is in use in the ‘high level’ lab and as a result polypropylene fume hoods, casework and exhaust system with wash-down were specified to stand up to the chemicals.

Pearson Michael Chemistry Department

Client:

tufts university

Location:

somerville, MA

GRA designed a comprehensive renovation to the Pearson Michael chemistry complex at Tufts University. The project included new lecture and conference facilities, chemistry teaching laboratories, support spaces, and building envelope improvements.

School of Public Health Labs

Client:

UMass Lowell

Location:

Amherst, MA

This project creates modern teaching laboratory spaces for the School of Public Health core programs. The facility creates new collaborative work areas for students to work in teams collectively and individually depending on the application. Spaces are flexible, bright, inviting areas for students of all degree levels.

NIH Interdisciplinary Labs

Client:

UMass Amherst

Location:

Amherst, MA

Size/Cost:

15,000sf/$12.3mil


This NIH Labs project is UMass Amherst’s interdisciplinary bio-chemistry research facility located on three floors of the Lederle Graduate Research Center high rise building. The 15,000sf facility is designed to be flexible, allowing the facility to evolve with changes in interdisciplinary research demands. The facility sues flexible furniture and adaptable services to support a variety of different uses and arrangements.

The project fully renovated three floors of the high rise with a focus on sustainable laboratory design practices. Building systems were modernized adding an energy recovery system and high efficiency HVAC systems.

The laboratory spaces are visually connected to write up and support spaces. Glass partitions are used to contain high demand HVAC areas from low demand areas such as write up while maintaining visual connection.

The projects provides UMass Amherst world class, modern, energy efficient, research facilities maintaining their leadership role in the field.